11 Simple lektioner fra Bhagavad Gita, om livet

Da en forvirret Arjuna ved Kurukshetra vendte sig om og kiggede mod sin vognstyrer, Hare Krishna, for at få vejledning, gav Hare Krishna udtryk for nogle rationelle filosofiske koncepter, som stadig er relevante den dag i dag. Bhagavad Gita er et episk skrift, som har svaret på alle vores problemer. Det blev af Mahatma Gandhi anset som værende en spirituel ordbog og har været en meget inspirerende bog for mange ledere af den uafhængige bevægelse. Tag et kig på nogle af disse lektioner om livet, som du kan bruge fra Gita til at bringe dit liv tilbage på det rette spor.

 1. Hvad end der skete, så skete det for det bedste. Hvad end der sker, så sker det for det bedste. Hvad end der vil ske, så vil det ske for det bedste.

1 Lektion Billede

Så kom videre. Hvadend du surmuler over, glem det. Jobsamtalen, som ikke gik godt, eller forholdet, som ikke fungerede. Det var dømt til at ske, og det skete. Der er mening med alting. Der er en grund til, at du går igennem en dårlig periode, og der er en grund til, at alt måske flasker sig for dig – det er en cyklus, og du bliver nødt til roligt at acceptere det. Du bør ikke bekymre dig om fremtiden eller bide dig fast i fortiden. Du har kun kontrol over nutiden, så lev livet fuldt ud.

 1. Du har ret til at arbejde, men aldrig til frugten af arbejdet.

2 Lektion Billede

‘Karm karo, phal ki chinta mat karo’ er det mest vise budskab, Bhagwad Gita giver os. I dag arbejder vi kun for penge, et bedre hus, en bil og for en sikker fremtid. Vi er så drevne af vores mål, at vi kun tænker på resultaterne. For eksempel så arbejder vi ekstra timer, når vi står over for en bedømmelse, da vi tænker, at chefen vil give os en rigtig god evaluering. Dette er noget, vi bør undgå. Alene fordi, hvis vores forventninger ikke indfries, er smerte uundgåeligt. Derfor skal vi blive ved med at arbejde uden at forvente noget for det.

 1. Forandring er universets lov. Du kan blive millionær eller fattig på et øjeblik.

3 Lektion Billede

Hvor sandt! Intet er permanent i vores liv. Jorden bliver ved med at dreje, den forholder sig ikke i ro. Dagen ender, og natten følger; efter en varm sommer følger beroligende monsuner. Dette forstærker det faktum, at forgængelighed er universets lov. Derfor er stolthed over velstand et tegn på umodenhed, da det kan forsvinde i den blå luft på ingen tid. At acceptere forandring gør dig sammenhængende nok til at kunne klare alle hårde situationer i dit liv.

 1. Sjælen hverken fødes eller dør

4 Lektion Billede

Vi kan intet opnå, hvis frygt er indgroet i os. Frygt dræber ambition, drømme og enhver chance for fremskrift. En frygtløs sjæl har intet at bekymre sig om, da den ved, at den ikke kan hæmmes eller stoppes. Derfor er frygt for døden absurd, da vores sjæle ikke dør. Frygt og bekymring er to fjender, som forhindrer os i at opnå velbehag. Vi skal forsøge at udrydde dem helt fra vores sind.

 1. Du kom tomhændet, og du vil gå tomhændet.

5 Lektion Billede

Vi bliver så knyttede til materielle ting, som vi ofte glemmer, at vi ikke tager med os til graven. Vi kom helt nøgne ind i denne verden, og vi vil forlade den uden at tage noget med os i graven. Ikke engang vores telefoner! Knytning til materielle ting er noget, som vi skal være opmærksomme på, for vi ejer ikke ting – ting begynder at eje os.

 1. Begær, vrede og grådighed er de tre porte til et selvdestruktivt helvede.

6 Lektion Billede

Kama, krodh og lobh har gjort os intet godt. Urimelig lyst til sex vil gøre dig til et perverst menneske, vrede vil skræmme folk væk fra dig, og grådighed vil aldrig lade dig blive tilfredsstillet.

 1. Mennesket er skabt af egen tro. Hvis man tror, så er man.

7 Lektion Billede

Du er, hvad du synes, du er. Dine tanker skaber og definerer dig. Hvis du tænker, at du er en glad person, så bliver du glad. Hvis du lader triste tanker overtage dit sind, har du det med at blive en trist person. Hvis du føler, at du vil lave en perfekt præsentation til et møde, så er der store chancer for, at du vil gøre det. Er du på den anden side ikke forberedt og føler dig nervøs, så vil du med al sandsynlighed lave en smutter.

 1. Når meditation mestres, er sindet urokkeligt, som flammen i en lampe på et sted uden vind.

8 Lektion Billede

Vi ser meditation som værende kedeligt. Hvem kan sidde med lukkede øjne uden onde tanker? Men vi har i sandhed brug for at tage et par minutter ud af vores travle skemaer og sidde i dhyana og opnå indre ro. Om det så er i et stille hjørne i vores hyggelige hjem eller bare et afsides sted på kontoret, så vil det at lukke øjnene og sidde i fred give dig enorm ro i sindet.

 1. Der er ikke i denne verden, en verden efter denne eller glæde for den, som tvivler.

9 Lektion Billede

Tvivl skaber misforståelser. De forvirrer og tåger dit sind med uklare tanker. Det bringer også ubeslutsomhed og gør dig til en kujon. Hvis du for eksempel er i et forhold og tvivler på din partners loyalitet og kærlighed, så vil du aldrig være i stand til at tage jeres forhold til et højere niveau. Kærlighed tvivler ikke. Hvis den gør, er det ikke kærlighed.

 1. Vi holdes ikke fra vores mål af forhindringer, men af en klar vej mod mindre mål.

10 Lektion Billede

‘Drøm stort’ er beskeden her. Hvis du drømmer om at købe et hus, kan du ikke sætte den drøm på pause ved at drømme om en motorcykel. Selvom små mål er vigtige, så vil det hæmme dine fremskridt at glemme det endelige mål. Lad vær’ med at nøjes med mindre, kæmp hårdt for at nå de største mål.

 1. En person kan opnå succes gennem sit eget sind; eller trække sig selv ned på samme måde. For enhver person er sin egen ven eller fjende.

11 Lektion Billede

Du er din egen bedste ven. Hvis du har et problem, så er det kun dig, som har løsning på det. Ikke din ven. For at finde svar på dine spørgsmål, skal du kigge indad. At lede efter svar hos ti forskellige personer, som du kalder for venner, vil ikke hjælpe, da de har ti forskellige løsninger på et problem. Din løsning er derimod det ultimative svar. Tro på dig selv.

Læs også:   Dharana er første stadie af koncentration
0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *